overdue-scratch

Author Topic: VPmini 1.2.5 slow stepping  (Read 7199 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
VPmini 1.2.5 slow stepping
« on: April 19, 2010, 12:57:41 AM »
I'm using last VPmini 1.2.5 on SL 10.6.3 on a P5Q with an INTEL C2 E8400.

VPMini now is not speedstepping the same on old version or maybe on old 10.6.x I don't know this.
Anyway, right now, it stands on 2GHz most of the time without going on higher P-state, if I need of an higher P-state it remains on lower even with 100% CPU loads, then suddenly step on higher after 3-4 seconds of lag.
This is strange and I can't get back on the "old" behavior, is there something I'm missing?

LoopTimerFactor: 2

thanks

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #1 on: April 19, 2010, 02:51:48 PM »
If you use debug version this would be expected.

marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #2 on: April 22, 2010, 05:10:36 PM »
It's not the debug version...

Edit: I can confirm I'm running the release version

I even noticed that on last release PowerControl section is missing in Info.plist, why?
« Last Edit: April 22, 2010, 05:23:44 PM by marionez »

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #3 on: April 22, 2010, 05:46:12 PM »
I will check.
All the settings are removed because I don't want to support something very few use.

ajar43

  • Entrant
  • Posts: 4
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #4 on: April 26, 2010, 05:53:59 PM »
Signed up to this forum to report the same, I can confirm that CPU doesn't seem to step up as expected. Running release version 1.2.5.

IMHO, considering Apple and MS implement very complicated logic and metrics to step up/down the CPU, I think some sort configuration for CPU scaling is required. Developer who compiles big projects vs Basic email checking will benefit a lot if there is some sort of configuration.

Thanks.

Snow Leopard x64 10.6.2 VoodooPowerMini

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #5 on: April 27, 2010, 10:03:07 AM »
I recompiled the release version, I made a mistake so it would behave like the debug version. Try now, it should be responsive.

marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #6 on: April 27, 2010, 03:04:12 PM »
OK testing release version 1.2.7b2 now it works, the strange thing is that I can't reach middle p-states, I've got 2GHz (x6) and 3GHz (x9), 2,33 (x7) and 2,66 (x8) missing...

Ok, power control section is missing for that reason, but is that still working if added manually?
Temperatures seem to be higher then before with power control section...

thanks
« Last Edit: April 27, 2010, 05:42:33 PM by marionez »

ajar43

  • Entrant
  • Posts: 4
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #7 on: April 27, 2010, 06:41:07 PM »
Missing middle P states here too, speedstep goes directly from 759MHz to 2530MHz. VoodooMonitor shows 13 P-States which might not be accurate as Windows RMClock shows fewer states.



Interl Core 2 Duo T9550 2.66GHZ, SL 10.6.2 x64, VoodooPowerMini 1.2.7b2

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #8 on: April 28, 2010, 09:33:38 AM »
In most cases it will jump to highest P-state to let the CPU complete its work as quick as possible and jump back to lowest when not needed. Only if you have an average load it will use intermediate states.

marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #9 on: April 28, 2010, 03:13:40 PM »
Yes I'm trying with average loads, playing youtube flash videos for example, but it steps between lower and higher only every 4-5 seconds...

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #10 on: April 28, 2010, 03:25:20 PM »
Yes I'm trying with average loads, playing youtube flash videos for example, but it steps between lower and higher only every 4-5 seconds...
Don't use the debug version.

marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #11 on: April 28, 2010, 04:34:03 PM »
I'm using last release version I downloaded, 1.2.7b

4-5 seconds now are the same of debug version, but it's another kind of problem, it's like it's choosing only beetween highest p-state and lower, with no other possible choice and it switch between those 2 only p-state, but load is quite middle, so it can't be onlly on higher and lower...

Superhai

  • VoodooLabs
  • Posts: 102
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #12 on: April 28, 2010, 09:01:40 PM »
4-5 seconds now are the same of debug version, but it's another kind of problem, it's like it's choosing only beetween highest p-state and lower, with no other possible choice and it switch between those 2 only p-state, but load is quite middle, so it can't be onlly on higher and lower...

I made some small changes to the logic, so you can try to download the release version. But it will usually go to the highest and then back to lowest.


marionez

  • Entrant
  • Posts: 6
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #13 on: April 28, 2010, 09:57:26 PM »
Ok, now with 1.2.7.b4 I've got all 4 p-states switching! thanks

Can't understand about voltage, temperatures seems to be higher, I'll test debug for voltage, but lower should be 0,875 mV or something similar...

ajar43

  • Entrant
  • Posts: 4
Re: VPmini 1.2.5 slow stepping
« Reply #14 on: May 01, 2010, 10:10:48 AM »
Temperature seems to be higher, CPU seems step up too often when CPU is mostly idle, it feels like sensitivity is not correct at the lower end.

Is there anyway that this can be configured by user? this will let people do trial and error and find the correct values?.

Thanks for your time and work.