overdue-scratch

Author Topic: EBIOS read error: Error 0x01 [SOLVED]  (Read 42409 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

d00d

  • Observer
  • Posts: 17
EBIOS read error: Error 0x01 [SOLVED]
« on: July 28, 2009, 02:03:09 AM »
I have Chameleon booting OS X on a RAID 0 pair of X25-Ms, and storage and backup partitions on a RAID 1 pair of Seagate 1.5TBs;

[mac05:~] root# diskutil list
/dev/disk0
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *74.5 Gi    disk0
   1:                        EFI                         200.0 Mi   disk0s1
   2:                 Apple_RAID                         74.2 Gi    disk0s2
   3:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk0s3
/dev/disk1
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *74.5 Gi    disk1
   1:                        EFI                         200.0 Mi   disk1s1
   2:                 Apple_RAID                         74.2 Gi    disk1s2
   3:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk1s3
/dev/disk2
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:                  Apple_HFS mac05                  *148.4 Gi   disk2
/dev/disk3
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *1.4 Ti     disk3
   1:                        EFI                         200.0 Mi   disk3s1
   2:                 Apple_RAID                         500.0 Gi   disk3s2
   3:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk3s3
   4:                 Apple_RAID                         896.8 Gi   disk3s4
   5:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk3s5
/dev/disk4
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *1.4 Ti     disk4
   1:                        EFI                         200.0 Mi   disk4s1
   2:                 Apple_RAID                         500.0 Gi   disk4s2
   3:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk4s3
   4:                 Apple_RAID                         896.8 Gi   disk4s4
   5:                 Apple_Boot Boot OSX                128.0 Mi   disk4s5
/dev/disk5
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:                  Apple_HFS storage                *500.0 Gi   disk5
/dev/disk6
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:                  Apple_HFS backup                 *896.8 Gi   disk6
[mac05:~] root#

With RC1 I get sixteen repeating sets of `EBIOS read error: Error 0x01' and `Block -1364952312 Sectors 64' lines before the Chameleon countdown timer. If I then press a key during the countdown timer I get eight sets of `EBIOS read error: Error 0x01' and `Block -1364952310 Sectors 64' lines, eight sets of `EBIOS read error: Error 0x01' and `Block -1364950248 Sectors 64' lines, and four sets of `EBIOS read error: Error 0x01' and `Block -13649550224 Sectors 64' lines before it freezes.

At least with RC1 it can boot, but with RC2 the Chameleon countdown timer never shows, and it goes through all thirty six sets of ebios error lines before it freezes.

This seems to be related to libsaio's sys.c inability to cope with the Seagate 1.5TB drive, and fdisk reports negative geometry as well;

[mac05:~] root# fdisk -e /dev/rdisk3
fdisk: could not open MBR file /usr/standalone/i386/boot0: No such file or directory
Enter 'help' for information
fdisk: 1> p
Disk: /dev/rdisk3   geometry: -5415437/4/63 [-1364690128 sectors]
Offset: 0   Signature: 0xAA55
         Starting       Ending
 #: id  cyl  hd sec -  cyl  hd sec [     start -       size]
------------------------------------------------------------------------
 1: EE 1023 254  63 - 1023 254  63 [         1 - -1364690129] <Unknown ID>
 2: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused     
 3: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused     
 4: 00    0   0   0 -    0   0   0 [         0 -          0] unused     
fdisk: 1> q
[mac05:~] root#

There's a similar Solaris problem here;

http://opensolaris.org/jive/thread.jspa?threadID=86669&tstart=0
« Last Edit: September 18, 2009, 11:49:36 AM by zef »
10.7.0:64:C2RC5:MacPro5,1:270-WS-W555-A1:A54:2xX5650@3.7GHz:GTX285:33066
10.6.4:64:C2RC5:MacPro4,1:GA-EX58-UD5:F12:W3520@4.1GHz:GTX285:14725
10.6.8:32:EFI:MacPro1,1:MA356LL/A:1.7f10:2x5150@2.66GHz:7300GT
10.7.0:32:C2RC5:MacBook3,1:T61:2.26:T7300@2GHz:X3100

awulf

  • Entrant
  • Posts: 1
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #1 on: July 29, 2009, 08:08:14 PM »
I too have the exact same error, two 1.5TB Seagate SATA drives in mirrored RAID. Same behaviour in RC1 and RC2 as the post above. If I format the drives to individual drives, then no errors occur.

zef

  • Administrator
  • Posts: 265
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #2 on: July 29, 2009, 09:13:02 PM »
Need to check how the booter handles the int 13h EBIOS read calls, but unfortunately i don't have such large disks to test it.
ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | i5-2500k | 16GB RAM | GTX560 | Keyboard | Mouse | Devilsound DAC

d00d

  • Observer
  • Posts: 17
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #3 on: July 29, 2009, 09:37:52 PM »
Zef, I could run a debug version of the booter against the drives if you could supply one as source or binary.

The problematic Seagate drives have the fixed CC1H BIOS that seemingly has resolved the Solaris issue, but not the Chameleon one.
MB is a Gigabyte GA-EX58-UD5 with the current F7 non beta BIOS, and the drives are attached to the ICH10R SB in AHCI mode.
The Intel RAID 0 is CCC'd to Seagate RAID 1 `backup', and configured to boot with Chameleon 2.
Seagate RAID 1 `storage' doesn't have an OS, and is not configured with Chameleon 2.

One Seagate drive was originally attached via USB in a non RAID configuration to an OS X and Chameleon 2 Lenovo T61.
It didn't have any boot errors, and I was able to select it in the Chameleon 2 GUI, but I wasn't able to actually boot from it unless I was doing so from a Kalyway DVD.
10.7.0:64:C2RC5:MacPro5,1:270-WS-W555-A1:A54:2xX5650@3.7GHz:GTX285:33066
10.6.4:64:C2RC5:MacPro4,1:GA-EX58-UD5:F12:W3520@4.1GHz:GTX285:14725
10.6.8:32:EFI:MacPro1,1:MA356LL/A:1.7f10:2x5150@2.66GHz:7300GT
10.7.0:32:C2RC5:MacBook3,1:T61:2.26:T7300@2GHz:X3100

d00d

  • Observer
  • Posts: 17
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #4 on: August 03, 2009, 03:29:57 PM »
Correction: I wasn't able to boot from a single external Seagate 1.5TB with a Kalyway DVD, I was using an external 100GB drive instead.
10.7.0:64:C2RC5:MacPro5,1:270-WS-W555-A1:A54:2xX5650@3.7GHz:GTX285:33066
10.6.4:64:C2RC5:MacPro4,1:GA-EX58-UD5:F12:W3520@4.1GHz:GTX285:14725
10.6.8:32:EFI:MacPro1,1:MA356LL/A:1.7f10:2x5150@2.66GHz:7300GT
10.7.0:32:C2RC5:MacBook3,1:T61:2.26:T7300@2GHz:X3100

trexplorer

  • Entrant
  • Posts: 5
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #5 on: August 04, 2009, 11:28:41 PM »
Add me to the list of people with the ebios read error problem.  3 Samsung 1.5 TB drives mirrored on Apple software raid.  Chameleon will not boot after the error - had to go back to efi v9 1.0.12.

Gigabyte X58-UD3r w core i7 920 ...
« Last Edit: August 04, 2009, 11:33:37 PM by trexplorer »

trexplorer

  • Entrant
  • Posts: 5
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #6 on: August 10, 2009, 02:17:01 AM »
As a work-around, I've been manually disconnecting the apple software raid with my 3 samsung 1.5TB drives and then re-connecting them after chameleon starts ...

Noticed that the volume Apple Software raid creates is Apple_HFS format vs GUID or MBR - Wonder if this has anything to do with the problem or whether it might offer a work around that's compatible w Chameleon ... ?

cheers ...
 :-\

Gringo Vermelho

  • Forum Moderator
  • Posts: 611
  • The gray monster energy hat
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #7 on: August 10, 2009, 03:06:30 AM »
What do you mean HFS vs. GUID or MBR?

HFS is a file system, GUID and MBR are partition types.
10.9.5 - ASUS P8Z77-V Pro - i5 3570K - GTX 660 - Chameleon 2.3 svn-r2xxx
How to...
Install Chameleon: http://forum.voodooprojects.org/index.php/topic,649
Make your own Chameleon boot CD: http://forum.voodooprojects.org/index.php/topic,484.msg2131.html#msg2131

cmsimike

  • Entrant
  • Posts: 2
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #8 on: August 13, 2009, 06:34:34 AM »
Just got this problem myself. Weird, all of a sudden, after a day or so of having the raid, this problem started happening. Is there a way to create the HSF+ raid without the 3 partitions that OSX creates? I believe that the problem may be one of partitioning.

cmsimike

  • Entrant
  • Posts: 2
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #9 on: August 17, 2009, 02:09:12 AM »
I have figured out a (temporary, I hope) solution to this problem. Edit your com.apple.Boot.plist file and set a new key/value pair Scan Single Drive - YES
This is using Chameleon 2 rc 2 r640. I don't know if any previous versions allow this.

d00d

  • Observer
  • Posts: 17
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #10 on: August 21, 2009, 10:59:58 PM »
@cmsimike: that works, thanks
10.7.0:64:C2RC5:MacPro5,1:270-WS-W555-A1:A54:2xX5650@3.7GHz:GTX285:33066
10.6.4:64:C2RC5:MacPro4,1:GA-EX58-UD5:F12:W3520@4.1GHz:GTX285:14725
10.6.8:32:EFI:MacPro1,1:MA356LL/A:1.7f10:2x5150@2.66GHz:7300GT
10.7.0:32:C2RC5:MacBook3,1:T61:2.26:T7300@2GHz:X3100

trexplorer

  • Entrant
  • Posts: 5
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #11 on: August 23, 2009, 02:42:02 AM »
The above solution works but we're limited to one drive.  Anyone know of a way (the syntax) to exclude scanning the problematic drives while still including all other drives ...?

zef

  • Administrator
  • Posts: 265
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #12 on: August 23, 2009, 02:07:51 PM »
I think it would be better to fix the issue instead adding such options to exclude specific drives.
At the moment i don't have access for such large disks...

ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | i5-2500k | 16GB RAM | GTX560 | Keyboard | Mouse | Devilsound DAC

r0ck3r4ever

  • Entrant
  • Posts: 3
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #13 on: August 24, 2009, 12:32:45 AM »
I have the same issue with my Seagate 500 gb drive, it is formated ntfs and if I unplug it chameleon works normally. This issue occurs when using both chameleon 2 rc1 and rc2. Hope there will be a fix soon...

zef

  • Administrator
  • Posts: 265
Re: EBIOS read error: Error 0x01
« Reply #14 on: August 25, 2009, 12:52:16 PM »
Hopefully the >1TB addressing issue is fixed by now :)
ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 | i5-2500k | 16GB RAM | GTX560 | Keyboard | Mouse | Devilsound DAC